2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "STRATEŠKO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE RAZVOJEM SPORTA"

Nastavno na uspješnu organizaciju 1. međunarodne konferencije Hrvatski institut za kineziologiju i sport uz potporu Središnjeg državnog ureda za šport Vlade RH, a u suradnji s Gradom Splitom, Zajednicom udruga i sportova grada Kaštela i Splitskim savezom sportova kao nositeljem, organizirao je 2. međunarodnu konferenciju Strateško planiranje i upravljanje razvojem sporta. Konferencija se održala u Splitu 4. listopada 2019. u prostorijama Vile Dalmacije (Šetalište Ivana Meštrovića 43).

Primarni cilj konferencije bila je: Edukacija o metodologiji izrade strateških dokumenata u kineziologiji i sportu. Sekundarni ciljevi su bili:

  • Razmjena iskustava i primjera iz prakse u području strateškog planiranja i upravljanja razvojem sporta djece i mladih,
  • Detekcija problema i iznalaženje mogućih rješenja u području izrade strateških dokumenata i upravljanja u sportu. 

Predavanja su održali brojni domaći i inozemni znanstvenici i stručnjaci od kojih možemo istaknuti Irene Faber, PhD, Sports Science Institute Carl von Ossietzky University Oldenburg, itd.). Adela Čujko, Stalno predstavništvo RH u EU, resorni predstavnik za sport, dr. sc. Sanda Čorak, dopredsjednica HOO-a, kao i članovi Nacionalnog vijeća za sport RH koji su po prvi puta jednu od svojih sjednica održali izvan glavnog grada RH u okviru konferencijskih događanja. 

Od strane predstavnika Središnjeg državnog ureda za šport (dr. sc. Martina Jeričević) predstavljene su aktivnosti Nacionalnog programa sporta, a Ekspertna radna skupina za izradu strategije razvoja sporta Grada Splita održala je sastanak na kojem je donijet prijedlog teksta Vizije i misije splitskog sporta.

Zaključci konferencije

  1. Strateško planiranje nema alternativu i preduvjet je održivog razvoja sporta na lokalnoj i nacionalnoj razini
  2. Ključni problem izrade strateških dokumenta je izrada analize stanja, odnosno prikupljanje podataka koje se može značajno unaprijediti primjenom ICT tehnologija
  3. Izrada i provedba strateških dokumenta nije moguća bez kompetentnih stručnih kadrova
  4. Nedostatak stručnjaka s kompetencijama u području strateškog planiranja u sportu nameće potrebu izrade i provedbe edukativnih programa za potrebe nacionalnih sportskih saveza, sportskih zajednica i jedinica lokalne/regionalne samouprave
  5. Središnji državni ured za sport treba osmisliti model poticanja izrade strateških dokumenta u sportu na svim razinama.

 

 

 

RSS

Nalazite se ovdje: Home Arhiva Novosti 2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "STRATEŠKO PLANIRANJE I UPRAVLJANJE RAZVOJEM SPORTA"