Održan 16. međunarodni kongres za povijest sporta

U Splitu je ovog tjedna održan 16. međunarodni kongres za povijest sporta, a u organizaciji Hrvatskog društva za povijest sporta i Splitskog saveza sportova. O sportu su tijekom pet dana raspravljali povjesničari i zaljubljenici u sport iz čitavog svijeta, od Novog Zelanda do Kanade. Ukupno je bilo 116 sudionika iz 31 zemlje.

 

O splitskoj Torcidi i Hajduku govorio je Benjamin Perasović (zagrebačko Sveučilište), napomenuvši kako se i Torcida uključila u pokret Anti-Modern Football, koji se protivi pretvaranju nogometnih klubova u globalne korporacije i protiv korupcije i prevlasti novca u tom sportu.

Herci Ganza Čaljkušić iz Splita imala je rade o povijesti ženskog sporta u našem gradu do 1968. godine i osvajanja zlata i srebra Đurđice Bjedov na Olimpijskim igrama čime je ženski sport „dobio pravo glasa". U Vremenu prije toga posebno je istakla Tatjanu Zoković, splitsku košarkašicu koja je na Europskom prvenstvu u Pragu 1956. godine proglašena za najbolju košarkašicu Europe, a tri godine nakon toga uvrštena u prvu petorku svijeta.

Hajdukov kroničar i dopredsjednik Hrvatskog društva za povijest sporta Jurica Gizdić posvetio se djelu Fabjana Kaliterne koji je u Splitu pokrenuo čak 12 sportova, što je svjetski raritet. Pri tome je bitno naglasiti kako je riječ o potpuno različitim sportovima, od nogometa do jedrenja, boksa i hazene.

Nogometu se posvetio i Robert Kučić (Hrvatsko društvo za povijest sporta) i to o najmasovnijem sportskom događaju održanom za vrijeme Drugog svjetskog rata. Dakako, riječ o utakmici u Bariju 23. rujna između Hajduka i momčadi Britanske vojske koji je gledalo nevjerojatnih 50 tisuća ljudi.

Održavanje ovog svjetskog kongresa svojevrsno je priznanje i samom gradu Splitu koji je, unatoč malom broju stanovnika, dao iznimno veliki broj sportaša koji su osvajali medalje na svim svjetskim natjecanjima u brojnim sportovima.

 

RSS

Nalazite se ovdje: Home Novosti Održan 16. međunarodni kongres za povijest sporta